Vijzelpompen en waterkrachtvijzels
Een vijzelpomp wordt gebruikt om grote hoeveelheden vloeistof over een beperkte opvoerhoogte te verpompen. De hoofdtoepassingen van vijzelpompen zijn enerzijds de waterbeheersing in kanalen en rivieren en anderzijds het transporteren van verontreinigd water in waterzuiveringsinstallaties (retourslibvijzel, influentpomp).
Waterkrachtvijzels produceren elektrische energie door het turbineren van een hoeveelheid vloeistof van een hoger naar een lager niveau. De elektromechanische uitvoering is analoog aan die van een vijzelpomp.
Vandezande levert vijzelpompen en waterkrachtvijzels van zeer hoge kwaliteit en biedt de mogelijkheid beide technieken te combineren met één enkel vijzellichaam. De tegenstrijdige randvoorwaarden op het vlak van optimale vloeistofniveaus worden op het bovenniveau opgevangen door een hydraulisch aangedreven mantelklep, die tevens de debietregeling (in functie van het toerental) bij het turbineren mogelijk maakt, en op het benedenniveau door een aangepaste beschoeping.
lees meer
De belangrijkste voordelen van vijzelpompen en waterkrachtvijzels zijn:
- Hoge debieten
- Hoog rendement
- Hoge bedrijfszekerheid
- Weinig onderhoud
- Lange levensduur (weinig slijtage)
- Visvriendelijk en eenvoudig inzetbaar in natuurlijke stromen (ten gevolge van het atmosferisch werkingsprincipe en het relatief lage nominale toerental)
- Zelfaanzuigend
- Gemakkelijk toegankelijk
- Mogelijkheid tot droog draaien gedurende langere periodes
Een vijzelinstallatie bestaat bij Vandezande uit volgende hoofdcomponenten:
Vijzellichaam
Het vijzellichaam bestaat uit een centrale buis, de vijzelbalk, waarop schoepen gelast zijn met een zuivere schroefgang. Afhankelijk van het vereiste debiet wordt
een twee- of meergangige beschoeping toegepast.
Vijzelgoot
Naast de optie van een betonnen opvoergoot, gemaakt op maat van de gemonteerde
vijzel, kan men ook kiezen uit een stalen goot, die samen met de vijzel in een rechthoekige betonnen goot is gegoten, of uit een zelfdragende stalen prefab constructie met de nodige ondersteuningen. Bij deze laatste optie wordt de vijzel met de goot en aandrijfgroep geleverd als één geheel.
Tegenmaalkantplaten
Het doel van dit opzetstuk is om lekverlies te minimaliseren door de vulling van de vijzel te verhogen en zo ook het rendement.
Bovenlager
De vetgesmeerde bovenlagering neemt zowel axiale als radiale krachten op. Het huis van de lagering is muur- of vloergemonteerd. De axiale en radiale lagers hebben een automatische instelling zodat hoekverdraaiingen, als gevolg van vervorming door doorbuiging van de vijzel, kunnen opgevangen worden.
Onderlager
De zelfinstellende onderlagering neemt enkel radiale krachten op en laat thermische uitzetting van de vijzel toe. De onderlagering is gemonteerd in een gietijzeren lagerhuis met een legering die speciaal voor deze toepassing ontworpen werd. Verschillende types onderlagering zijn verkrijgbaar: met vetsmering, oliesmering of zonder smering (ecologisch lager).
Aandrijfgroep
De aandrijving bestaat uit een asynchrone aandrijfmotor die via een riemoverbrenging of elastische koppeling verbonden is met de sneldraaiende as van een haakse of parallelle tandwielkast. De traagdraaiende as van de tandwielkast is verbonden met de vijzelas via een elastische koppeling. Bij vijzelpompen wordt een teruglooprem in de tandwielkast voorzien. Bij waterkrachtvijzels wordt een externe rem voorzien op de sneldraaiende as van de tandwielkast.
Milieubewuste Infrastructuur
De activiteiten van Vandezande kaderen allen in het werken aan een milieubewuste infrastructuur. Het bouwen van nieuwe sluizen om het transport van de weg te halen en te groeperen onder de vorm van scheepvaarttransport om zo de CO2-uitstoot...
lees meer